Zelený čaj matcha a jeho příprava

V posledních letech se matcha čaj stal skutečným fenoménem. Tento tradiční japonský zelený čaj si získává na popularitě z mnoha důvodů. Nejen že vyniká svou jedinečnou chutí a krásně sytou zelenou barvou, ale také je bohatým zdrojem antioxidantů, zejména katechinů, které přispívají k našemu zdraví. Matcha navíc obsahuje kombinaci kofeinu a L-theaninu, která poskytuje dlouhotrvající a vyrovnanou energii bez náhlého poklesu, který je často spojen s kávou.

Matcha - zelený práškový čaj

Matcha – zelený práškový čaj

V moderní gastronomii je matcha oblíbená pro svou univerzálnost – od tradičních čajových obřadů po různé nápoje, dezerty a dokonce koktejly. Díky své schopnosti kombinovat chuťové a zdravotní benefity je matcha perfektní volbou pro každodenní pití i speciální příležitosti.

Jak připravit matcha čaj

Matcha je jemně mletý japonský zelený čaj, jehož příprava má své specifické kouzlo. Při jeho přípravě je potřeba dodržet několik kroků, které se liší od běžné přípravy sypaných čajů. Ideálním a praktickým pomocníkem na přípravu je matcha set, který nabízíme v našem eshopu.

  1. Připravte si čajovou misku
    Na jednu porci čaje doporučujeme použít 1–2 g  zeleného čaje matcha, což odpovídá jedné až dvěma čašaku (bambusová lžička na čaj). Do větší vyhřáté, čisté a suché čajové misky (čavan) vložte čaj. Aby matcha nehrudkovatěla během šlehání, je lepší ji prosít před jemné sítko.
  2. Přidejte vodu
    Uvařte vodu a nechte ji vychladnout na teplotu přibližně 70–80 °C. Nalijte malé množství vody (asi 70 ml) na matcha prášek. O výběru vhodné vody na čaj si můžete více přečíst zde.
  3. Šlehejte bambusovou metličkou (časen)
    Pomocí bambusové metličky začněte energicky šlehat čaj ve tvaru písmene „M“ nebo „W“, dokud nevznikne hladká pěna. Proces by měl trvat přibližně 20–30 sekund.
  4. Vychutnejte si matcha čaj
    Jakmile je čaj jemný a krémový, můžete jej ihned podávat. Matcha se pije přímo z misky a je připravena k okamžitému vychutnání.

Tento popis reflektuje způsob přípravy matcha čaje s důrazem na tradiční japonskou ceremonii. Matchu můžete připravit také v šejkru nebo pomocí ručního napěňovače mléka. Tradičně se pije samotná, pouze rozmíchaná ve vodě a to v různých poměrech s rozdílnou výslednou hustotou, přičemž existují dvě hlavní varianty.

Matcha - zelený práškový čaj

Matcha – příprava

Varianty přípravy matcha

  1. Usucha (řidší čaj)
    Usucha je běžnější varianta přípravy matcha, která se používá pro každodenní pití. Na jednu porci usucha se obvykle používá 1–2 gramy matcha a přibližně 70–80 ml vody o teplotě 70–80 °C. Matcha se šlehá bambusovou metličkou (časen) do hladké pěny po dobu 20–30 sekund, dokud nevznikne jemná pěna. Výsledný nápoj je lehčí a má jemnější chuť.
  2. Koicha (hustý čaj)
    Koicha je mnohem hustší varianta, která se používá především při formálních čajových obřadech. Pro přípravu koicha se používá větší množství matcha, obvykle kolem 4 gramů, a menší množství vody (přibližně 30–50 ml). Matcha se nešlehá rychlým tempem jako u typu usucha, ale jemně se promíchává, aby se prášek postupně rozpustil. Výsledná konzistence je hustá a čaj má intenzivnější a plnější chuť, bez pěny. Koicha se většinou připravuje z vyšší kvality čaje matcha (často označovaného jako „ceremonial grade“)​.

Moderní recepty s matcha čajem

Kromě tradičních způsobů přípravy je matcha oblíbená i v moderní gastronomii. Díky svým výjimečným chuťovým a nutričním vlastnostem se matcha dnes využívá v mnoha kreativních receptech.

  1. Matcha latte
    Velmi populární je matcha latte, které kombinuje intenzivní chuť matcha s jemností mléka (klasického či rostlinného). Stačí smíchat matcha prášek s malým množstvím horké vody a vyšlehat pěnu. Poté přidáte napěněné mléko a nápoj je připraven k podávání.
  2. Matcha smoothie
    Matcha může být také přidána do smoothies, čímž získáte osvěžující nápoj plný antioxidantů. Zkuste kombinovat matcha s banánem, špenátem, mandlovým mlékem a trochou medu pro zdravou snídani.
  3. Pečení a dezerty
    Matcha se často používá i při pečení. Najdete ji v receptech na sušenky, dorty, palačinky nebo dokonce ve zmrzlině. Její výrazná zelená barva a jemně zemitá chuť dodává dezertům unikátní charakter.
  4. Matcha v koktejlech
    V moderní mixologii se matcha používá i v koktejlech, kde se skvěle kombinuje s limetkou, citronem, medem a různými druhy alkoholu jako je vodka nebo gin. To vytváří osvěžující a lehce hořký drink.

Doufáme, že se vám naše tipy a doporučení budou hodit, koukněte na naši matcha stránku u nás v e-shopu.

Napiš komentář

*

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)